Vijf tips voor je citytrip naar Bangkok

Frank Deleersnijder
Frank Deleersnijder three star

Bangkok is geen “standaard” citytrip bestemming, maar wij maakten er tussenstop tijdens onze reis door Thailand. De stad is groot, overweldigend, druk, lawaaierig en betoverend. Met deze vijf tips geniet je van je verblijf en heb je alle tijd om de stad zelf te ontdekken.

Hotelaanwijzing in het Thai

De eerste keer dat we - na aankomst - ons hotel verlieten, hadden we het adres van het hotel mooi opgeslagen in ons hoofd. Toen we echter terug wilden, begreep de taxichauffeur er niks van. Het heeft ons bloed, zweet en tranen gekost om uit te leggen naar welk hotel we terug wilden. Direct bij terugkomst in het hotel hebben we aan de receptie gevraagd om op een klein kaartje de naam én de routebeschrijving in het Thai te noteren. Nadien had geen enkele chauffeur nog moeilijkheden om ons terug te brengen…en wij waren helemaal relax!

 

Koop een degelijke kaart

Bangkok kan verwarrend zijn, zelfs voor Europeanen die een wirwar van straten gewoon zijn: wijzigende straatnamen, de kronkelende rivier, de snelwegen naar wie-weet-waar, het ontbreken van duidelijk afgebakende wijken… Van stadsplanning heeft de Thaïse overheid nog niet gehoord. Schaf jezelf dus een degelijke en duidelijke kaart aan met de straatnamen vermeld in het Engels én in het Thai.

 

Afbieden

De eerste en belangrijkste regel bij shoppen in Bangkok: als er geen streepjescode of vastgestelde prijs te vinden is…afdingen! In plaats van echter te starten met een confronterende of agressieve houding, probeer bescheiden en vriendelijk “What is you best price, my friend?”. Het doel is om tussen de 10 en 40% van de prijs af te bieden.

 

Let op voor oplichters

Vreemdelingen spreken je beleefd aan “The Grand Palace is closed this afternoon.” Je bedankt hen, praat even kort vriendelijk verder… en voor je het weet zit je met de man of vrouw – die “gids” blijkt te zijn – in een tuk tuk op weg naar een tempel die in geen enkele reisgids voorkomt en winkels waar ze je juwelen trachten te verkopen. Wees dus steeds vriendelijk maar op je hoede, niet alle Thai die je aanspreken zijn gewoon op zoek naar een vriendelijk gesprekje.

 

Skytrain en metro

Je vindt in Bangkok authentieke en puffende tuk-tuks, huiveringwekkende motorfietsen en spannende rondvaartboten. Maar als je je vlot en comfortabel door de stad wil bewegen, dan zijn de Skytrain en de metro de beste en meest aangename opties. De Skytrain brengt je ver “boven” het verkeer naar je bestemming, de metro doet handig hetzelfde “onder” de grond. In beiden zit je ook aangenaam in de airco. Koop je dus een weekpas en reis ontspannen en naar hartenlust rond

 

Reacties