Twee alternatieve tips voor een citytrip naar Berlijn: “stedelijke exploratie”

Frank Deleersnijder
Frank Deleersnijder three star

De stad wordt door velen beschouwd als de alternatieve hoofdstad van Europa, maar wordt de laatste jaren onder de voet gelopen door hordes toeristen op citytrip in Berlijn. Toch zijn er nog veel zaken te ontdekken ver weg van de platgetreden paden. Berlijn is een stad met een levendige street art scene, verlaten gebouwen en zo veel hipster bars, cafés en restaurants dat je wel 10 citytrips naar Berlijn nodig hebt om ze allemaal te bezoeken. Voor we vertrokken maakten we een to do/to visit lijstje op basis van tips van vrienden, bloggers, een lokale vriend en wat online opzoekingswerk. Hieronder twee alternatieve “uitstappen” die de moeite meer dan waard zijn.

Teufelsberg

Teufelsberg vertaalt zich letterlijk als “Duivels Berg” en is de hoogste heuvel in Berlijn. Het is geen natuurlijke heuvel, maar een kunstmatige berg “gebouwd” van gras over over puin uit WO II. Wat Teufelsberg zo bijzonder maakt is het feit dat deze gebouwd werd op de exacte plaats waar de “Wehrtechnische Fakultät” – de nazi-technische universiteit - zich bevond. Het oorspronkelijke gebouw was zo stevig dat het niet kon gesloopt worden met explosieven. In de jaren vijftig gingen inwoners van West-Berlijn ‘s winters naar de Teufelsberg om te skiën. In de jaren zestig werden alle skistations en pistes gesloten toen de NSA een spionage station bouwde op de top van de berg. De vreemd uitziende ballonnen op de top zijn weersbestendige radarkoepels gebouwd om de Amerikaanse radars te beschermen. Teufelsberg raakte in verval na het vallen van de Berlijnse Muur. Het werd gekraakt en werd een van de favoriete plaatsen van Berlijnse “urban” straatartiesten, die het gebouw zijn huidige kleurrijke uitstraling gaven. Een groep krakers is ondertussen begonnen met het organiseren van rondleidingen. Voor de “Silent Tour” betaal je 7 euro, de “History Tour” kan je volgen voor 15 euro. Een bezoek aan de Teufelsberg is een leuke ervaring. De street art is geweldig, de locatie is op zijn zachtst gezegd griezelig en mysterieus en – ik ben er zeker van - opgenomen in weinig programma’s voor een citrytrip naar Berlijn… Het uitzicht bovenop de berg is echt verbluffend.

 

“Stedelijke exploratie” voor gevorderden

Deze stond bovenaan onze verlanglijst. We waren in de stad die de betekenis van het woord “alternatief” zelf heeft gedefinieerd. Wat is dan het coolste, meest avontuurlijke en gekste ding om te doen tijdens een citytrip naar Berlijn? Stedelijke exploratie… kort gezegd het “inbreken” in verlaten plaatsen om ze te ontdekken van binnenuit. De hierboven vermelde Teufelsberg was “stedelijke exploratie” voor beginners. Je breekt niet echt is als je krakers toegangsgeld betaalt. We waren uitgenodigd door onze lokale vriend om “Blub”, een verlaten waterpark in Neukölln, mee te gaan verkennen. Je geraakt er gemakkelijk binnen, het is niet nodig om over hekkens of prikkeldraad te klimmen. Van zodra we binnen waren, was het alsof we in het decor van een zombie film liepen. Het was spannend en beangstigend tegelijkertijd. De binnen- en buitenzwembaden lagen bezaaid met allerlei soorten afval van gebroken glas, plastic stoelen en lege spuitbussen tot houten planken. De muren van het zwembad waren bedekt met graffiti en street art. We liepen er een goed uur rond en fotografeerden aan de lopende band. Het is ongelofelijk dat deze locatie pas 15 jaar geleden werd uitgeroepen tot één van de top 100 attracties in Duitsland en dat duizenden mensen per jaar een bezoek brachten aan de glijbanen en zwembaden.

 

 

We gingen natuurlijk ook andere bezienswaardigheden bezoeken, maar dat zijn onderwerpen voor een ander reisverslag over onze citytrip naar Berlijn.

 

Reacties