Authenticiteit en melancholie in de Alfama-wijk van Lissabon

Frank Deleersnijder
Frank Deleersnijder three star

De wijk Alfama in twee woorden beschreven is authentiek en pittoresk. De wijk staat symbool voor Lissabon en is het centrum van de typisch Portugese Fado-cultuur. De naam Alfama is afgeleid van het Arabische “Al-hamma”, wat warmwater fontein of bad betekent. Van alle wijken in Lissabon, is Alfama de oudste en heeft deze buurt het meest karakter. Volgens een gids hebben de Visigoten zich er gevestigd in de vijfde eeuw, na de val van het Romeinse Rijk.

 

Vanop de Miradouro das Portas do Sol kan je de schoonheid van de stad ten volle bewonderen. Je hebt er één van de meest indrukwekkende uitzichten over de stad en de rivier De Taag. Tijdens een grote aardbeving in 1775 werden grote delen van de stad verwoest, maar de Alfama-wjjk is gespaard gebleven. Het is een pittoresk labyrint en een wirwar van nauwe straatjes, kleine en verborgen pareltjes van tuinen, steegjes, passages, trappen, traditionele wikkeltjes en authentieke huisjes vol “azulejos”, de lokale azuurblauw geschilderde tegels. Je ziet er heel duidelijk de Arabische invloeden en je waant je af en toe in een medina. Het geeft je ook een middeleeuws gevoel met smalle straatjes waar locals op de stoep zitten te praten en kinderen spelen, waar ijzeren balkons vol hangen met fleurige bloempotten en vogelkooien. Tussendoor gingen we even binnen in Pois Café. De taarten en cakes zijn er fantastisch en het interieur ziet eruit als een huiskamer met sofa’s en héél veel boeken en magazines. Klanten worden zelfs aangemoedigd om er hun tweedehands boeken en tijdschriften achter te laten. Het is een fantastisch plekje voor een koffiepauze.

 

 

In de wijk vind je ook de Santa Maria Maior de Lisboa. De bouw hiervan startte in 1150 en de kathedraal is dan ook een prachtig voorbeeld van de Romaanse stijl. Wij boekten hiervoor een leuke excursie via Viator.

 

 

Ons bezoek aan de Alfama-wijk hebben we toepasselijk afgerond in een traditionele “Tasca” in het hart van de wijk, ver weg van de toeristische drukte. Je bent niet in Lissabon geweest, zonder een bezoek te brengen aan de Alfama-wijk en met locals te mijmeren over voetbal bij de geneugten van enkele biertjes.

 

Reacties