Haal het meeste uit je citytrip naar Lissabon met deze tips

Frank Deleersnijder
Frank Deleersnijder three star

Lissabon is een eenvoudige stad, geen toeters en bellen, er zijn honderden reisgidsen beschikbaar, maar hieronder mijn tips om het meeste uit je citytrip naar Lissabon te halen.

Bezienswaardigheden

Vele musea zijn gratis toegankelijk op zondagmorgen. Als je van plan bent om meerdere musea en bezienswaardigheden te bezoeken, dan is een Lissabon Card een te overwegen optie. De kaart geeft recht op behoorlijk wat kortingen en gratis toegang tot een aantal bezienswaardigheden. Ze biedt ook toegang tot het openbaar vervoer. Je kan de kaart kopen bij de lokale dienst van toerisme, de luchthaven, het station, … De kaart kost tussen 17 euro en 33 euro, afhankelijk van hoeveel dagen je blijft.

 

Food en drinks

1) Je zal geen hongerlijden in Lissabon. De stad heeft een goed aanbod van restaurants met een correcte prijs/kwaliteitverhouding. Je vindt er van de traditionele Portugese keuken tot de meest moderne en trendy gerechten. Tenzij je vegetarisch bent, dan zal je je citytrip in Lissabon voornamelijk moeten overleven op brood en salades. Portugezen kennen traditioneel een heel vleesrijke en eiwitrijke keuken. De keuze aan vegetarische opties is eerder beperkt. 2) Het maakt deel uit van de Portugese cultuur om regelmatig uit eten te gaan. Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit van de restaurants hoog is en de prijzen laag. Maar reserveren vooraf is belangrijk op de meeste plaatsen en zeker in het weekend. Dineren in Lissabon is een laatavond gebeuren, de meeste restaurants serveren tussen 21u en middernacht. 3) De Portugese keuken is traditioneel zwaar: veel vlees en koolhydraten dus. Porties zijn zeer groot en meestal voldoende voor 2 personen. Je kan zonder schroom vragen naar een “meia doce” (halve portie). Na een citytrip in Lissabon keer je gegarandeerd met wat meer kilo’s terug naar huis. De meeste maaltijden worden voorafgegaan door een selectie van olijven, kaas, fijne vleeswaren en brood. Dit word je meestal ongevraagd gebracht. Maar opgelet, want je zal er wel voor moeten betalen. 4) Wijn is de populairste drank in Portugal. Wijnkaarten kunnen lang en verwarrend zijn voor wie geen ervaring heeft met Portugese wijnen. Wijnen uit de Douro en Ribatejo zijn een veilige keuze voor niet al te uitgesproken smaken én betaalbaar. 5) Personeel in bars, restaurants en cafés verwachten een fooi. Dit kan 12% van de rekening zijn of afronden naar de dichtstbijzijnde euro als je gewoon een kopje koffie drinkt.

 

Verplaatsen

1) Met oneffen kasseistraten, putten en steile heuvels in Lissabon, ben je beter af met wandelschoenen dan je Louboutins. Locals lopen ’s nachts op slippers naar de hipste nachtclub en halen daar hun torenhoge hakken uit de handtas om de dansvloer op te gaan. Het centrum van Lissabon is goed bereikbaar te voet in termen van afstanden. Taxi’s, bussen en trams rijden ook door heel de stad. Een kaartje voor de metro kan al vanaf 3,7 euro voor één dag ongelimiteerd reizen. 2) Als je tijdens je citytrip in Lissabon even naar het strand wil of de omgeving verkennen, dan is een auto huren een goede optie. Op 15min sta je op het strand van Sintra, Cascais of Estoril.

 

 

Om af te sluiten, wees voorzichtig als je de straat oversteekt. Portugezen zijn berucht om hun gedrag in het verkeer. Portugal heeft één van de slechte verkeersstatistieken in Europa en chauffeurs stoppen voor niks behalve een rood licht (en soms zelfs dat niet…).

 

Reacties