Du pain, du vin en du fromage…op citytrip in Londen?!

Sander Huylebroek
Sander Huylebroek three star

Tijdens onze meest recente citytrip naar Londen ontdekten we een kaas-paradijs, Neal’s Yard Dairy… We moeten toegeven dat we foodies zijn, maar kaas is absoluut onze favoriet. Op de vraag “waar mogen we je ’s nachts voor wakker maken?”, is het antwoord zeker “kaas”! Of het nu een romige geitenkaas, een scherpe Stilton of een smeuïg stukje Brie is…we zijn er allemaal verzot op.

Wie zegt dat alleen Fransen goede kaasmakers zijn?!

Als je als foodie op citytrip in Londen bent, loopt het water je in de mond bij een bezoekje aan Neal’s Yard Diary. Het bedrijfje werd in de jaren ’70 opgericht in Neal’s Yard in Convent Garden. Het was toen een verlaten gebied met lage huurprijzen. Nicholas Saunders begon met zijn zuivelwinkel in 1979 en startte met de verkoop van zelfgemaakte yoghurts en kazen, aangevuld met een aanbod van groothandelaars. Geleidelijk aan verschoof de focus naar het verkopen van kazen van kleine -vaak lokale- producenten. Nu vind je er 70 verschillende soorten kaas van kaasmakers verspreid over het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

 

Kaasproeven

Naast het verkopen van kaas, organiseert Neal’s Yard ook kaasproeverijen in een magazijn boven de winkel, naast Borough Market. Dit moet je natuurlijk geen twee keer vragen aan een foodie. Er zijn een heleboel thema’s waaruit je voor dergelijke proeverij kan kiezen, zoals “Beer & Cheese”, “Mountain Cheeses”, of “England vs Italy”. Wij namen deel aan de “Modern Traditionals” proeverij, waarbij klassieke Britse kazen een moderne interpretatie kregen…Zo proefden we oa. Cheddar, Caerphilly en Stilton. Jane Hastings, één van de medewerkers die al meer dan 10 jaar in het vak zit, vertelde ondertussen over hoe de kazen geproduceerd worden. Iedereen kreeg een bord met 10 stukken kaas. Als bijgerechten was er allerlei lekkers voorzien van andere lokale handelaren uit de nabijgelegen Borough Market: brood van St. John, appels van de Chergworth Valley boerderij, chutneys, confituren en heerlijke witte en rode wijnen. Jane startte met een beetje achtergrondinfo over Neil’s Yard. Het vergde wat zelfbeheersing om te luisteren, terwijl er een heerlijk bord kaas voor je neus staat…maar het was meer dan de moeite waard. Bij elke kaas wordt er verteld wie de kaas produceert en hoe ze te werk gaan. Je krijgt een hele boeiende blik achter de schermen op die manier. We leerden er bijvoorbeeld waarom Red Leicester zo oranje is. Aan de kaas wordt “Annatto” (zaadjes die die een heldere oranje kleur afgeven) toegevoegd, zodat het lijkt dat de kaas in de zomer geproduceerd is en dus meer smaak heeft.

 

 

Zelfs voor een foodie op citytrip in Londen zijn de hoeveelheden kaas die je mag proeven enorm. Misschien nemen we de volgende keer wel een doosje mee voor de restjes :-).

 

Reacties