Wat? De flatiron building tijdens een citytrip Toronto?

Rini Mistiaen
Rini Mistiaen three star

Iedereen denkt bij de flatiron building onmiddellijk aan New York City, dat indrukwekkende gebouw in de vorm van een strijkijzer die mooi staat te wezen op één van de mooiste kruispunten van de stad. Nooit gedacht dat ik tijdens mijn citytrip naar Toronto vorig jaar ook een dergelijk gebouw zou aantreffen, namelijk de Gooderham Building. Nu heeft Toronto me op veel vlakken verrast, maar dit sloeg toch werkelijk alles. Het gebouw ligt in Old Toronto, de oorspronkelijke stadskern die tegenwoordig verscholen ligt tussen indrukwekkende wolkenkrabbers.

Old Toronto

Wie denkt aan een citytrip Toronto, denkt aan Lake Ontario, de spitse CN Tower en vele andere wolkenkrabbers die de skyline domineren. Logisch, Toronto is dan ook de grootste stad van Canada en het financiële hart van het land. Groot was mijn verbazing toen bleek dat deze stad ook een gezellige oude stadskern heeft. Ik was er in de zomer, dus het was er extra gezellig, met de vele terrassen en de leuke sfeer die er hangt. Ik zat geregeld op een terrasje en spotte de ene hipster na de andere. Bij een citytrip naar Toronto hoort een bezoekje aan de CN Tower, waarop je een prachtig uitzicht hebt over de stad en de omgeving, net als een boottocht op Lake Ontario, maar zeker ook een bezoekje aan Old Toronto met zijn gezellige straatjes. Het is alsof je je opeens in een andere wereld bevindt, maar dan wel geborgen door de indrukwekkende wolkenkrabbers rondom.

 

Flatiron building?

Nog groter was mijn verbazing toen ik in Old Toronto de flatiron building spotte. En wat blijkt nu, deze is zelfs ouder dan die in New York City. De Gooderham Building, zoals het gebouw hier heet, is een architecturaal pareltje. Het bevindt zich in de St. Lawrence Market wijk, op het kruispunt van Wellington Street en Front Street. Er zijn verschillende redenen waarom je dit gebouw moet gezien hebben tijdens je citytrip Toronto. Zo contrasteert de bakstenen gevel prachtig met de glazen wolkenkrabbers op de achtergrond. Fotografeer het gebouw vanuit elke mogelijk hoek en je krijgt de mooiste foto’s.

 

 

Bovendien is de Gooderham Building ’s avonds prachtig verlicht. Eigenlijk is Old Toronto sowieso een avondwandeling waard. Overal zijn de historische panden prachtig uitgelicht.

 

Reacties